Sunt Clean

Info

Op 1 april verscheen in "De Tijd" een interessant artikel over het reinigen van zonnepanelen. Hierin werden ook nuttige tips gegeven om de levensduur van uw fotovoltaïsche zonnepanelen te verlengen. Hieronder kan u het artikel lezen.

Bron: De Tijd 01/04/2011

Onderhoud van zonnepanelen

Een bedrijf dat opslag- en distributieruimte verhuurt, heeft aanzienlijk wat dakoppervlakte. Ideaal voor fotovoltaïsche zonnepanelen, zo dachten ze bij WDP in Wolvertem. Intussen staan de oudste panelen er bijna drie jaar. Voor de controle schafte het bedrijf een gespecialiseerde infraroodcamera aan.

1,3 miljoen vierkante meter aan opslagruimte. Als ontwikkelaar en verhuurder van logistiek en semi-industrieel vastgoed beheert WDP - voluit Warehouses De Pauw - zo’n uitgebreide oppervlakte. Bedrijven die op zoek zijn naar kantoren en distributie- of opslagruimte, kunnen die bij WDP huren. Het hoofdkantoor ligt in het Vlaams-Brabantse Wolvertem, maar de gebouwen zijn verspreid over tientallen sites in België, Nederland, Noord-Frankrijk, Tsjechië en Roemenië. WDP wil op termijn zijn portefeuille ‘CO2-neutraal’ maken. Het lag dan ook voor de hand om de panden op een energiebewuste manier te benutten.

Meer bepaald: via fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken.

“Enkele jaren geleden hebben we het plan opgevat om onze nieuwe gebouwen uit te rusten met zulke panelen”, zegt technical director Bruno Robberechts. “Maar ook een deel van de bestaande sites in Vlaanderen kwam hiervoor in aanmerking. Vandaag zijn de geïnstalleerde zonnepanelen goed voor een totaalvermogen van 14 megawatt. Dit komt overeen met het elektrisch jaarverbruik van bijna 4.000 gezinnen.”

Eigen glazenwassers

Elk jaar worden de zonnepanelen van WDP gereinigd door een eigen team van vier of vijf mensen per gebouw. “De jaarlijkse onderhoudskosten per site zijn dus zeer beperkt”, zegt Robberechts. “Onze arbeiders gebruiken geen speciale producten of technieken alleen water. Weliswaar onthard, om kalkafzetting tegen te gaan. We hebben wel eens een gespecialiseerde firma ingeschakeld die met een robot de panelen schoonmaakte. Maar dat gaf niet de gewenste resultaten: een machine schrobt - in tegenstelling tot een gewone glazenwasser - niet een keertje extra over uitwerpselen van vogels.”

De oudste panelen op de gebouwen van WDP staan er intussen bijna drie jaar. Om defecten van de zonnecellen op te sporen, investeerde het bedrijf in een infraroodcamera. Die kostte volgens Robberechts 10.000 tot 15.000 euro. Met dit toestel worden de panelen op regelmatige basis manueel gecontroleerd. Dat gebeurt bij voorkeur op een heldere dag, wanneer ze het grootste vermogen leveren. Dankzij de warmtebeeldcamera konden al een aantal panelen met fabricagefouten opgespoord en onder garantie vervangen worden.

Hopen op dertig jaar

“Intussen is de garantietermijn van twee jaar voor onze oudste installaties verstreken”, zegt Robberechts. “Maar we gaan ervan uit dat de slechtste elementen intussen vervangen zijn. De theoretische levensduur bedraagt dertig jaar, al is dit cijfer niet méér dan een extrapolatie van laboratoriumtesten. Bovendien moeten we rekening houden met een degeneratie van de panelen. Die bedraagt volgens de meeste installateurs 0,6 tot 0,7 procent per jaar, waardoor het vermogen en dus ook de geleverde productie jaar na jaar lichtjes daalt.”

Naast de infraroodcamera heeft WDP ook een monitorsysteem dat automatisch defecten opspoort en signaleert. Maar zo’n systeem werkt volgens Robberechts alleen op het niveau van de zogenoemde omvormers (die de door de panelen opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom en die aan het stroomnet leveren). “Op zonnepaneelniveau - of nog dieper: op zonnecelniveau kun je defecten volgens mij alleen manueel meten. Bijvoorbeeld met een infraroodcamera.”

Schoner is beter

Onderzoek toont aan dat schone zonnepanelen al snel leiden tot een rendementsverbetering van 5 procent. “In principe moet je ze één keer per jaar laten reinigen”, zegt Bjorn Aerts van BA Solar Service. “Maar in sommige gebieden volstaat dit niet. In een bosrijke omgeving zijn groenaanslag en uitwerpselen van vogels de grote boosdoeners. In een industriële site hebben zonnecellen vooral af te rekenen met roet, stof en zure regen.” Panelen die geplaatst zijn met een hoek van minder dan 10 graden, hebben doorgaans te kampen met extra vervuiling. Want hoe steiler de panelen opgesteld zijn, hoe groter het spoelend effect van de regen.

“Vervuiling heeft ook invloed op de levensduur van zonnepanelen”, zegt Jelle Zijlstra van Solar Clean.

“Vogeluitwerpselen kunnen schaduwplekjes veroorzaken. Daardoor krijg je sterke temperatuurverschillen in het paneel, wat uiteindelijk kan leiden tot hotspots delen waarin geen stroom meer opgewekt wordt.” De kostprijs voor de schoonmaak van zonnepanelen is afhankelijk van het soort installatie, het type dak en de grootte. Meestal wordt gebruik gemaakt van osmosewater. “Dit is water dat gefilterd wordt zonder toevoeging van chemicaliën”, zegt Bjorn Aerts. “Het maakt vervuilende bestanddelen makkelijk los en laat een streeploos oppervlak achter. Tijdens het reinigen checken we ook beschadigingen. Wat er nog allemaal extra moet gecontroleerd worden, gebeurt in samenspraak met de klant.” Jelle Zijlstra bevestigt het nut van zo’n visuele inspectie: “Gemiddeld ontdek je zo per 4.500 panelen 1 gebroken glasplaat.”

Tips voor het onderhoud van uw zonnepanelen
  • Laat uw panelen minstens één keer per jaar schoonmaken.
  • Kies voor manuele in plaats van machinale reiniging.
  • Overweeg een onderhoudscontract.
  • Combineer het schoonmaken met een visuele inspectie van de panelen.
  • Eis onthard water tegen kalkafzetting.
  • Informeer naar ‘osmosewater’ dat vervuilende bestanddelen makkelijk oplost en geen strepen achterlaat.
  • Kies voor een automatisch monitorsysteem.
  • Overweeg de aankoop van een infraroodcamera.
TIJD

Sunt Clean - schoonmaakbedrijf • Banhagestraat 38 • 3052 Blanden • 016 35 06 01 • mail ons